Feed on
Posts
Comments

REACTIES VAN DEELNEMERS

Hoe hebben gasten en/of deelnemers hun verblijf in Harcigny ervaren? Hier een indruk

Wil je zelf een reactie toevoegen? Dat kan in de antwoordbox onderaan deze pagina. Scroll hiervoor helemaal naar beneden… Bedankt alvast!

45 Responses to “REACTIES VAN DEELNEMERS”

 1. Ria de Jongh says:

  We hebben ontzettend genoten van jullie bijzondere onderkomen in dat prachtige gebied. Wat een rust en ruimte, wat een fantastische workshop van Leticia, wat een meer dan verrukkelijke maaltijden van Connie en Juus en wat een bijzonder optreden voor jullie burgervader, voor jullie en voor de dorpsgenoten. Ria

 2. Adriaan says:

  Pasen 2015 viel vroeg (5 april) en het voorjaar kwam moeizaam op gang. Daarom dacht ik dat wandelweekend o.l.v. Ina kon dit keer wel eens minder geslaagd kon zijn dan de vorige keer dat ik deelnam met Hemelvaart. Bij het denken aan Noord-Frankrijk komen immers snel beelden op van omgeploegde en modderige loopgraven, dus ik had maar de hoge bergschoenen meegenomen.

  Dat was niet geheel overbodig, maar ik wil toch vooral benadrukken dat de organisatie feilloos inspeelde op de weersomstandigheden. De avonden waren niet geschikt voor buiten bij het kampvuur, maar binnen brandde de open haard.

  De zaterdagochtend was verregend, maar het alternatieve binnenprogramma was zeer interessant: een bezoek aan de ‘Familistère’ van kachelmaker Godin te Guise, waar men een uitstekend museum heeft gevestigd (bordjes in het Frans en Engels!). De bezoeker kan zich hier verbazen over de wijze waarop deze utopisch socialist zijn arbeiders niet alleen huisvestte, maar ook opleiding, vertier en hygiëne (badhuis!) bood.

  Zondag 1e Paasdag deed zijn naam gelukkig eer aan, fris maar zonnig. Het zou onbezonnen zijn geweest om alleen de lagere gronden te betreden. De organisatie maakte een bewuste keuze voor een prachtige wandeling vanuit huis, met vergezichten over velden waar reeën onbekommerd doorheen struinden.

  En dan heb ik nog niet eens genoemd de avondwandeling bij volle maan (en sterren!!), de Bakker, het kerkje van Jeantes en niet te vergeten het diner bij Mari Maris van de Groentebijbel….. Het waren maar een paar dagen, maar wat leek het lang en wat ben je dan ver weg van de Randstad (al is het maar een paar uur rijden).

  Hulde aan Harcigny!

 3. Carolien says:

  In het paasweekend reed ik naar Harcigny voor een wandelweekend. In België begon het zachtjes te regenen en in Frankrijk nog meer. De inloopwandeling werd ingekort tot een rondje in de buurt en de volgende ochtend bezochten we eerst de Familistère van Godin in Guise.
  Gelukkig was de regen van korte duur, en konden we in de omgeving van Guise een echte wandelroute lopen. Het alternatieve programma was heel leuk en de moeite waard.
  Zondag en tweede Paasdag kwam de zon om de hoek. Het wandelweekend verliep heel relaxt. Als je geen zin had om mee te gaan, dan bleef je lekker thuis. Niets moest en alles mocht. We werden geacht om mee te helpen bij het tafeldekken, afruimen en groenten snijden, maar dat ging zonder druk en op vrijwillige basis.
  We hebben heerlijk gegeten. ‘s morgens vers brood van de bakker, ‘s avonds de smakelijke maaltijden. We hebben op een avond samen in de huiskamer naar de film ‘Bienvenue chex les Ch’tis’gekeken. Dat was reuze gezellig. De komedie geeft een beeld van de mensen in Noord-Frankrijk zoals die worden gezien door de Fransen die zuidelijker wonen. Het plaatselijke gezegde in Noord-Frankrijk is: een vreemdeling die naar het Noorden komt, huilt twee maal. De eerste keer bij aankomst en de tweede keer wanneer hij vertrekt.
  Met een beetje pijn in ons hart reden we op 2de paasdag weer naar huis.

 4. Marianne says:

  De schrijfweek 6-12 juli 2014 met Ton Rozeman was voor mij een geweldige ervaring. Ton liet ons beseffen dat er altijd een verhaal binnen handbereik is, dat je je lezer moet meenemen in de belevingswereld van je personage, dat er een ‘conflict’ nodig is en dat schrijven hard werken is. Als dit ook nog met een scheutje cidre of poiré de Thiérache besprenkeld wordt, kan de week niet meer stuk.
  Dank aan Ton voor zijn professionele begeleiding en feedback, dank aan de groep voor het plezier en de goede sfeer, dank aan Frank voor zijn creatieve huishouding en kookkunst.

 5. Eva Visscher says:

  Een weekje er even tussen uit in een familiaire sfeer en ook nog wat leren. Met deze gedachte heb ik me hier opgegeven voor een schrijfweek Creatieve Ruimte. Frank is een geweldige gastheer door zijn authenticiteit, gastvrijheid en kookkunsten. Eigenlijk was dit voor mij al genoeg, want ik kwam die week moe aan. Maar Ton wist me door zijn bevlogenheid en enorme motivatie – zelden een docent meegemaakt die zo met hart en ziel lesgeeft – toch aan het schrijven te zetten. Gelukkig maar, want zo kon ik me ook laten zien door mijn verhaal en het met de groep delen.
  Schrijven, koken, praten en samen eten. Allemaal manieren om elkaar ‘echt’ te ontmoeten, van elkaar te leren en verder te groeien.

 6. Rien says:

  Ton Rozeman was voor mij de perfecte schrijfdocent door schrijven in een nieuw licht te zetten (o.a. zintuiglijk schrijven) en door zijn respectvolle to-the-point analyses van de teksten die we schreven. En je hoefde niet verlegen te zijn om een onderwerp, want een week Studio Harcigny is op zich al een kort verhaal waard (Hoofdstuk 1: waarin Frank een antieke kast voor de keuken koopt, pannekoeken met spek bakt en ‘s nachts de wacht houdt in het atelier).
  Bedankt Frank, Ton en schrijfcollega’s voor een onvergetelijke week!

 7. Sylvia says:

  Een heerlijke week schrijven met Ton Rozeman. Het schrijven had een fijne afwisseling tussen oefeningen en eigen werk. Prettig is de rustige werkruimte, de studio. Leuke groep, veel opgestoken van Ton en van elkaar. Het huis ligt op een ideale plek. Rustiger kan bijna niet met de velden, bossen, koeien en een ciderboer als buren. Gastheer Frank geeft je het gevoel dat zijn huis ook echt het jouwe is. Op de eerste dag na, regende het de hele week. Natuurlijk is dat meestal niet zo, volgens Frank. Maar het deed niks af aan de week.

 8. Krista says:

  Een schrijfweek in Studio Harcigny met een dode man in motorpak die opeens in de tuin ligt, een houten zelfgebouwde boot die het ravijn in dondert, stromende regen en een koffer vol geld en cocaïne. Een week met verhalen over allesverslindende termieten op Bonaire, een uitslag in het ziekenhuis die tot een relatiebreuk leidt, een poëtisch beschreven familiedrama en nog veel meer mooie woorden. Samen bessen en kersen plukken, iedere avond heerlijk eten en goede gesprekken. Bedankt Ton Rozeman voor de inspirerende schrijflessen, Frank voor de gastvrijheid en iedereen voor de gezelligheid en sfeer! Thomas en ik hebben een fijne tijd gehad!

 9. Egbert says:

  Heerlijk geklust in Harcigny. Even met mijn handen werken en verder genieten van de rust op het Franse platteland. Was daar nou ook leuk gezelschap ?! bij, ja dus, helemaal goed, bedankt Lucie, Willem en Yvonne. Fijn dat ik kon meerijden!
  Lonny en Frank, hartelijk dank voor de gelegenheid en de leuke samenwerking.

 10. yvonne van der Linden says:

  Ik was uitgenodigd door mijn vriendin Lucie om het weekend langs te komen in Harcigny. Ik kende het geheel niet. (Daar aangekomen werd me meteen geleerd dat je niet vraagt of je een pilsje mag maar gewoon pakt ha! ) Wat me meteen opviel was de ongedwongen sfeer in het mooie huis en prachtige omgeving. Ik heb een goede slaapplek mogen hebben, prima. Overdag verder beetje geklust ( lekkere koffie met speculaas en goede lunch tussendoor gemaakt door Lonnie! ) , gemuziekt en gewandeld. Erg mooie omgeving! ‘s Avonds een locale band gezien in het dorpje en ook bij de muzikanten thuis geweest, daar Frank de muzikanten kende…leuk! Ondanks dat ik de zondag niet lekker was ( werd zelfs een bad voor me klaargemaakt! ), heb ik genoten van mijn verblijf!

 11. Jacqueline says:

  Toch maar eens geproefd aan het koorwezen. Knettermoeilijk vond ik als fervent soliste, maar samen breng je een heel ander geluid tot stand. Leuke lieve mensen ook allemaal en mooi dat Frank de tenoren wilde versterken. Pim had een heel eigen manier van kriskras 4-stemmige stukken aanleren. Na een halve week begonnen de puzzelstukken in elkaar te vallen, daar werd ik erg blij van. Mooie stukken had hij voor ons gearrangeerd. Je deelt zomaar een week van je leven met 8 wildvreemde mensen die een passie delen, dat is een belevenis op zich. Het dorp en haar bewoners waren ontroerend, de omgeving prachtig en de meteorietenregen waar we een nachtwandeling voor maakten maar die we, hangend op onze zevende nekwervel in de tuinstoelen, ook prima konden zien, heel bijzonder. De sfeer in en rondom studio Harcigny, de gastvrijheid, het lekkere eten (jonge wat een luxe), ik had er wel willen blijven…

 12. Ilse says:

  Dankzij de gastvrijheid van Frank, het enthousiasme van Ton, het gezelschap van de medecursisten en de rust en ruimte van Picardië heb ik een mooie en inspirerende week in Studio Harcigny mogen beleven. Voor herhaling vatbaar!

 13. Aldy says:

  ‘Korte verhalen schrijven’, zomertraining door Ton Rozeman’ in Studio Harcigny.

  Studio Harcigny ligt aan de rand van het dorp Harcigny, een (authentiek -voor de insiders) dorp in het noorden van Frankrijk, 50 km van Chimay.
  Het dorp strekt zich uit aan weerzijde van de hoofdstraat, die het dorp in twee snijdt en door het glooiende landschap loopt. Geen bakker, maar stokbrood is te vinden in het enige café annex krantenwinkel naast de kerk. Het dorp is de hele dag in diepe rust, een ideale plaats om te schrijven.

  Ton Rozeman, korte verhalen schrijver, is niet alleen een goed schrijver en een leuke man, maar ook een prima lesgever en coach met een oog voor detail.
  Ton hanteert een strikt programma: van half 10 tot half 1: korte schrijfopdrachten met schrijftips en feedback van Ton en feedback van de andere schrijvers. Na de lunch (uitstekend verzorgd door Frank) weer aan het werk: van half 2 tot 5: tijd om te schrijven aan een eigen kortverhaal.

  Samen zitten met andere schrijvers is een intens creatief proces, voor je het weet is de dag om en kun je samen genieten van een glas wijn in de heerlijke tuin. Bij het heerlijke avondeten (door Frank en het koksmaatje van de dag) gaan de gesprekken, hoe kan het ook anders, nog altijd over schrijven, schrijvers, boeken, lezen, . . .

  Een week om met veel genoegen aan terug te denken. Bedankt Ton, Ilse, Cathelijne, Wilma, Cor, Frank. De zon was een extra bonus.

 14. Cathelijne says:

  Studio Harcigny is een perfecte vluchtplaats. Een schrijfstudio waar het koel blijft bij zomerse temperaturen, tuin met terras in de zon, wifi, goed gastheerschap, heerlijk eten. Een huis om te onthouden.

 15. Verblijven in Studio Harcingy is je echt onttrekken aan de hectiek van alle dag. Je opsluiten in een cocon, waar eten, drinken en slapen goed verzorgd zijn. Zodat jij je optimaal kunt concentreren op dat wat je echt wil doen: schrijven, muziek maken of gewoon ontspannend wandelen.

 16. Een inspirerende locatie om te werken en te logeren, niet in de laatste plaats dankzij de gastheer! Zelfs bij koude en natheid is het daarom een uitermate warme plek.

 17. Christian van der Heijden says:

  Gedichten voor Arjan Post, cursusleider Narratieve Journalistiek te Harcigny.

  LUISTEREN
  Met heiligen bad ik, met zondaars stal ik
  Met bodhisattva’s zat ik stil

  Met niemand was ik, met sterren ging ik
  Met haar deed ik wat ik wil

  Met goden at ik wild en dronk ik most
  Maar luisteren deed ik naar Arjan Post

  TONEN
  Ik schrijf: ik ging door een hel
  Maar Arjan zegt
  Show don’t tell

 18. Christian van der Heijden says:

  Sonnet voor Frank Siddiqui

  Hij is de wederhelft van het duo Frank & Vrij
  In zijn lusthof in’t Picardische Harcigny
  Ver van de benauwende Hollandse klei
  De mentaliteit der Vereenigde Oos-Indische Compagnie

  Schept hij voorwaarden waaronder geesten
  De moed vatten om met Bataafse conventies
  Te breken en weer verenigd met de beesten
  Te handelen met Pythische intenties

  O Frank, jij heerlijke francofiel
  Door jou verwierf ik mij een stiel
  Vrij en jij hebben me gevoed

  En als ik straks achter de dijken schrijf
  In mijn kleine woon- en werkverblijf
  Zeg ik: ja, voor jou af die hoed!

 19. Hans Glerum says:

  Twee keer Studio Harcigny gehuurd voor het maken van muziekopnamen.
  In september 2012 lekker ongecompliceerd verbleven in de sfeervolle Studio en woonhuis.
  Met 4 goede muziekvrienden (onder de naam Trio Autels) 5 dagen plus nachten liedjes van favoriete artiesten opgenomen.
  Prima plek om helemaal afgezonderd en ongestoord muziek te maken.
  Heerlijk gegeten bij nabijgelegen Auberge de la Brune in Brunelles. Alle gerechten gecombineerd met het streekkaasje Maroilles.
  Een biertje drinken bij de fijne, enigszins smoezelige, kroeg van Bernard Hobert in Harcigny. Helemaal top!
  Begin maart weer 5 dagen doorgebracht in de Studio. Het beviel ons wederom prima.
  Weer fijn gemusiceerd, gegeten en gedronken.
  Het goede leven!

  September weer!

 20. fred says:

  Nav Hemelvaart weekend(herhaling van 2011)
  Wat kan ik toevoegen aan het verhaal van Jo anna en Hanneke?
  Heerlijk mijn rustmomentjes gepakt in de Caravan. Geprobeerd het corvee uit te stellen, maar de laatste dag moest ik er toch aan , hoewel ik niet het idee had dat er iemand op zat te letten of ik mijn verantwoordelijkheid zou nemen.
  Nog even gedrumd en buurjongetje en meisje kregen nog even een drumlesje van Frank en mij.
  Un deux, trois quatre, un deux trois quatre..etc….
  De ‘groep’ wilde zaterdag een deprimerende tekenfilm kijken ,zodat wij met een clubje maar zijn gaan klaverjassen.Gelukkig hebben wij nog net vanaf het eerste doelpunt van Bayern München de CL finale kunnen afkijken.
  Heerlijk gewandeld in het prachtige niet toeristische gebied.
  Sfeervol ingericht huis. Comfortabele badkamer en ach dat toiletpapier, ik ben in Frankrijk al lang blij dat je niet hoeft te staan/hurken op het toilet!

  Kortom, een heerlijke ongedwongen sfeer, mede dank zij Lonnie, Frank, Ina en Teddy.

 21. joanna says:

  Beste Lonnie, Frank, Ina en Teddy,

  Wat heb ik genoten van het Hemelvaart-wandelweekend in 2012. Na een paar dagen had ik het gevoel al 10 dagen op vakantie te zijn en ik had nog wel een week willen blijven. 4 dagen wandelen met een gezellige groep in prachtige natuur met een schitterende kleurenpracht en s’avond genieten van heerlijk eten, film kijken, spelletje doen, lachen en chillen. De sfeer was warm en het huis ademt vriendelijkheid, rust en gastvrijheid. Ik heb me welkom en op mijn gemak gevoeld.
  Ik kom graag weer.
  Hartelijk dank voor alles Joanna

 22. Hanneke says:

  Een lang weekend – Hemelvaart – met twee vrienden en twaalf onbekenden. En dan thuis komen en het er nog dagen over hebben. Het gevoel dat je een week bent wegge-weest. Schaterlachen-wc papier dat NIET doorgespoeld mag worden- een vrouw die professioneel trompet heeft gespeeld en weer oefent in de schuur – klein corvee en Ina die alles in de gaten houdt-heerlijk eten-lieve hond Paco die de kippetjes om op te vreten vindt-de ciderboer die een onnavolgbaar verhaal houdt over de verschillende soorten-de prachtige wandelingen (niet te kort niet te lang)- de koolzaadvelden die van het landschap een idyllische lappendeken maken -drie stemmig gezang van een paar deelnemers in een kapelletje dat zelfs mensen van buiten trekt – verhalen over vroeger, verhalen over nu – nog meer lachen – ‘s avonds heel mooie dvd-films waar we allemaal naar willen kijken – de mannen die wachten tot ze de Champions League mogen zien – net op tijd voor de doelpunten – roken, drinken, teennagels knippen, blaasontsteking die nierbekkenontsteking blijkt te zijn – carpoolen – bijhouden van je drankjes – allerlei soorten kaasjes, en gekookte eitjes en te sterke of te slappe koffie – nog meer gelachen – kortom: heel ongedwongen, veel buiten-zijn, leuke mensen ontmoeten… het was HEERLIJK! dank voor frank en lonnie, teddy en ina! Een bestemming om terug te komen! groeten, Hanneke en Hilbrand

 23. Carolien Ceton says:

  Harcigny ZKV (Zeer Kort Verhaal)

  Bloeiende bomen in de tuin, een stuk of wat mensen om een tafel. Ik ken ze niet.
  Schrijven willen we. Ongemakkelijk, mannen met flauwe grappen 24/7, onverwerkte verledens in ons midden. Ontbijt, lunch, avondeten. Alsof dat iets op kan leveren.

  Een snelkookpan, dit schrijfhok tussen kippenhok en modderpad. Zes aardappelen in de pot. Vijf dagen en veel meer verhalen later rijd ik de weg af terug naar huis. Gaargestoomd.
  Carolien

 24. Paul says:

  “Is dat niks voor jullie?”, vroeg mijn lieftallige buurvrouw twee maanden geleden.
  Twijfel. Waarom zou ik dat gaan doen? Heb ik daar wel tijd voor dan? Kan ik dat wel?

  “Heb je nou al besloten?”, vroeg ze, vasthoudend als altijd, een paar weken later.
  “Nee nog niet”, antwoordde ik. “Wil Bennie wel dan?”, probeerde ik de vraag te ontwijken.

  Ik maakte mezelf een voorstelling in mijn hoofd van wat aan te treffen. Heerlijke Franse wijnen, geurende kazen en grazende koeien in een almaar groener wordende wei.
  Maar nou dat schrijven nog. Nochtans kon ik me daar niks concreets bij voorstellen.
  Al volleerde schrijvers om mij heen, net zo apart als Mulisch? Een strenge docent zoals ik vroeger op school bij Nederlandse les had? Pijn in mijn vingers van het schrijven en pijn in mijn hoofd van het verzinnen? Oh ja en die gastheer, was die wel oké?

  “Nou hoe was het?” kwam de verwachte vraag bij thuiskomst.

  “Mooi, te gek, apart, leuk, beetje regenachtig, fijn, ontwapenend, confronterend, persoonlijk & emotioneel, relaxed maar bovenal open, eerlijk, leerzaam en zeer plezierig!”, was mijn blijde en voldane reactie!

 25. mariette hermans says:

  Begin april volgde ik de cursus Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman (zie http://www.korteverhalenschrijven.nl). Veel geleerd, veel geschreven, en (opnieuw) genoten van de goede locatie. De wisselwerking tussen plek en handeling is ideaal: de stilte, de natuurlijke omgeving, de lokale kleur maakt dat je je goed kunt concentreren op het doel, namelijk mooie verhalen schrijven. Dank Frank voor de ontvangst, en Ton voor de inhoudelijk sterke lessen en feedback.

 26. Bob says:

  Zelden zo veel opgestoken in een weekend, en zo veel en lekker gegeten. De perencider van de buurman is een perfect souvenir!

 27. Een heerlijke cocktail van de juiste locatie met de juiste mensen! Een aangename plek waar inspiratie, rust en chaos – al dan niet scheppend – samenkomen. Hartelijk bedankt Frank en Lonny!

 28. Toen ik de cursus Verhalende Journalistiek volgde in mei 2011, kon ik nog niet dromen dat ik enkele weken daarna gevraagd zou worden als ghostwriter van De fatale fuik. Dat boek bestaat uit 8 praktijkverhalen, waardoor ik de inspirerende technieken van Irene van der Linde direct kon toepassen. Voor wie het leest: let op de beginzinnen, die hebben allemaal een andere insteek. Met een klein fanatiek clubje werkten we vijf dagen aan de basis van ons droomboek. Inmiddels ben ik dat boek serieus in de steigers aan het zetten. Naast de praktische bruikbaarheid van de cursus, was het ook waanzinnig gezellig. Gastheer frank Siddiqui geeft de cursisten een geweldig gevoel van welkom-wees-thuis. Deze cursus gaf ik mijzelf als hardwerkende freelancer cadeau. En omdat ik nog steeds erg mijn best doe, trakteer ik mijzelf dit jaar op de masterclass van Frenk van der Linden. Zin in!

 29. Mariette Hermans says:

  Vorig jaar volgde ik de cursus Narratieve journalistiek bij Irene van der Linde. Een dag of vijf werkten we met een groep van vier journalisten/schrijvers op de Picardische boerderij aan onze eigen ideeen, we oefenden literaire fragmenten en schreven een verhaal uit de omgeving, op een heel andere manier dan we gewend waren. De reportageknop moest uit, de verhalende knop aan. Het was echt een heel leerzame week. Op zoek naar een plot, een ontknoping, dat moesten we. Niet gewoon registeren, maar ook een beetje regisseren, ook al verzonnen we niks. Dit jaar wordt de cursus herhaald. Ik zeg: een aanrader. Een tractatie voor jezelf, je eigen professionaliteit. Het heeft mij heel veel verder geholpen met mijn eigen verhaal. Bijzondere ervaring.

 30. Gemmie says:

  Heel enthousiast ben ik over het Hemelvaart-wandelweekend 2011. In enkele dagen een vakantiegevoel alsof je weken bent weggeweest. Net over de Franse grens (en dus heel bereikbaar) ligt daar studio Harcigny. Aangenaam vertoeven in sfeervol én comfortabel huis. Mooie grote tuin, schapen achter het hekje (wat een intrigerende beesten toch), fijn terras, geweldige bedden (als een blok geslapen), lekker eten: over alles (t/m de goede douche en handige haakjes aan de muur) is duidelijk goed nagedacht. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt in vakantie-oorden – zwak uitgedrukt.
  Als je aankomt staan Lonnie en Frank je met ‘open armen’ op te wachten, ze weten een ontspannen, hartelijke sfeer te creëren en genieten zelf duidelijk ook van de gasten om hen heen. Knap wat ze daar hebben opgezet.
  En dan heb ik het nog niet eens gehad over de wandelingen zelf en de leuke sfeer in de groep. De wandelingen o.l.v. Ina en Teddy waren prachtig. Afwisselend, langs weilanden en akkers, door het bos, glooiend terrein, brocante hier en kerkje daar, aan het einde van de dag moe en voldaan. En allemaal aardige medewandelaars die er zin in hadden en belangstellend waren naar elkaar, flink gelachen. Voor het Franse gevoel ook nog een ciderproeverij bij de buurman.
  Nee, ik krijg geen provisie voor dit verhaal, maar ik kan gewoon geen minpunt bedenken en het waren hartstikke leuke dagen. Als je ook zoiets wilt meemaken: doen!

 31. Mirjam says:

  Inmiddels is het geweldige interview weekend in Harcigny al weer een tijdje achter de rug. Ik denk met veel plezier terug aan de mooie dagen en bijzondere ontmoetingen. Ik heb heerlijk geslapen in de caravan tussen de schapen. Wat is er nou fijner dan ‘s ochtends tussen de schapen en lammetjes door naar het huis te lopen waar Lonneke en Frank voor een heerlijk Frans ontbijt hebben gezorgd. Ik kom graag nog eens terug!

 32. Christel says:

  De Kunst van het Interviewen is, zonder te overdrijven, een van de beste masterclasses die ik ooit gevolgd heb. Dat ligt niet in de laatste plaats aan de fijne locatie en de manier waarop Frank en Lonnie gestalte geven aan deze weekenden/weken. Hun ‘studio’ is een gastvrije, groene, maar bovenal ontspannen plek waar je je als cursist zonder afleiding helemaal kunt storten in de materie, in ons geval Het Interview. En met wie kun je de fijne kneepjes van het vak nou beter oefenen dan met Frénk van der Linden, wat een kans! Zoveel van opgestoken! We zijn nu een paar weken verder, maar ik kom nog steeds dingen tegen die me weer even terug doen denken aan iets uit dat weekend. Bijzondere ervaring.
  Daarnaast ben ik oprecht onder de indruk van de wijze waarop Frank en Lonnie hun Franse stek ‘delen’ met hun gasten; enorm gastvrij, hartelijk en ontspannen. Lonnie kookt verrukkelijk en weet veel leuke dingen te vertellen over de omgeving. Frank houdt naast de cursisten, ook zijn hoofdgast (in dit geval Frénk vdr Linden) scherp met interessante vragen en prikkelende stellingen. Tussen de trainingsuren door was er ook de mogelijkheid de omgeving te verkennen, een prachtig deel van Frankrijk, waar ik nog nooit geweest was. Erg mooi licht ook. Kortom, ik kan iedereen een week(end) bij Frank en Lonnie alleen maar van harte aanbevelen: Go for it! Naast veel stof tot nadenken, leer je in ieder geval een paar heel bijzondere mensen kennen 🙂

 33. Gabriella says:

  Een heel fijn weekend gehad, door de geweldige zorgen van gastheer en- dame. ‘s Ochtends stonden het verse stokbrood en de croissants al klaar, ‘s avonds waren er lekkere maaltijden waarbij ook aan de vegetariërs werd gedacht. De omgeving is fantastisch; groen, bebost, en zowaar weilanden vol koeien. De aangebouwde, lichte studio, waar de lessen gevolgd worden, zorgen ervoor dat je je volledig kan concentreren op de cursus en je mede-cursisten. Een brutale schaap die af en toe even door het raam naar binnen loert, is de enige afleiding in de rustige omgeving. De perfecte plek om een cursus te geven.

 34. mooie omgeving, geweldige verzorging, fantastische Masterclass met interviewer Frénk van der Linden…wat wil je nog meer? Het leeg ver weg, Harcigny, maar juist door die afstand gingen de gesprekken meteen de eerste avond al de diepte in. Dat ging zo door tot de laatste minuut van deze driedaagse. Boeiend en inspirerend, een aanrader.
  Frank en Lonnie, dank voor de goede zorgen, het was heerlijk.

 35. Nina says:

  Het is een plek waar je, je meteen thuis voelt. Door het warme welkom en de enorm goeie en vrije sfeer. De schaapjes in de achtertuin en heerlijke rode wijn maakten de hele beleving compleet. Je hebt het gevoel echt even eruit te zijn geweest. Daarnaast was de masterclass interviewtraining een eye-opener op het vakgebied en heeft mij geïnspireerd en aangemoedigd door te gaan in het vak.

 36. Wat heb je nodig tijdens een lang weekend lang intensief interviewen? Onder meer een relaxte en vertrouwde omgeving (loop vooral een paar rondjes in het dorp voor een frisse neus), een ultieme huiskamer ‘feel’ binnenshuis (Frank stookt zijn open haard graag verder op) en de goede zorgen van de gastheer – en vrouw (de onvermijdelijke stokbroodjes en Franse kazen tijdens het ontbijt ontbreken niet, zonder daarbij de heerlijke maaltijden van Lonneke teniet te doen). Frank en Lonneke, bedankt voor het aangename weekend, een aanrader!

 37. Cindy says:

  Zelden, of beter gezegd nooit zo veel inspiratie voor mijn mooie vak opgedaan als tijdens de 3-daagse masterclass interviewen door Frénk van der Linden in Harcigny. Niks leuker dan ver weg (en toch relatief dichtbij) met een groep fijne en gedreven mensen bezig te zijn met ‘het interview’.
  De rustige omgeving, het fijne huiselijke huis en de gastvrijheid van Frank en Lonnie speelden daar zeker een rol in. Ook tijdens de heerlijke door Lonnie bereide maaltijden en avonden bij de open haard gingen de gesprekken gewoon door. De diepte in! Eenmaal thuis voelde het alsof ik minstens een week was weggeweest. En nu vol goede zin aan de slag. Ik hoop dat meer mensen zulke leuke en inspirerende herinneringen over zullen houden aan hun verblijf in Harcigny. Moet lukken!

 38. Anke Welten says:

  Gisteren geschreven op mijn eigen blog:
  Nu eerst een klein maar fijn verhaaltje, de eerste gepubliceerde vrucht van de cursus Verhalende journalistiek, die ik eerder deze maand volgde in Studio Harcigny. Voor wie het weten wil: verhalende journalistiek of narrative journalism, is journalistiek, non-fictie dus, geschreven met technieken uit de literatuur. Waardoor het lekkerder leest, dichter bij de lezer komt en tegelijk juist universeler is. Wordt in Amerika veel toegepast, ook in kranten en tijdschriften. In Nederland worden vrijwel alleen boeken op deze manier geschreven en zijn kranten en tijdschriften nog huiverig.
  Bij het AD Rotterdams Dagblad ga ik de komende tijd met deze stijl experimenteren, in mijn stukjes voor de (nieuwe) woonrubriek Het Pronkstuk. Afgelopen weekend verscheen mijn eerste stukje nieuwe stijl: Zeg vaker ammehoela! (http://www.ankewelten.nl/?p=1701)

 39. Dorrit Wajer says:

  Wat een spannend aanbod met Frenk van der Linden. Het lijkt mij geweldig om met Frenk te sparren over mijn plannen voor een interviewreeks.

 40. Lonnie says:

  Reacties van de deelnemers aan het weekend van Cultuur&Co van 11-14 februari:

  Alice: Een weekend lang tien vrolijke, goedgeefse mensen met idealen in één huis: wat was het leven mooi in Lonnie- en Frankrijk.

  Shirley: Cultuur + Co houdt, ondanks gewijzigde regeringskoers, (culturele) diversiteit stevig op de agenda! We gaan door. Weekend Harcigny bracht me nieuwe inzichten en nieuwe (verstevigde) contacten.

  Jenny: Ik heb genoten van de gastvrijheid, het ongedwongen plezierige uitwisselen van kennis en ervaringen, in harmonie.

  Dorrit: Met een kantoor aan huis, heb ik lange tijd me niet zoveel bewogen als in het cc weekend. Ik poog de tai-chi er nu in te houden. Het uitzicht hier is wel anders dan zo prachtig ruim in Frankrijk, met die naakte man in de boom.

  Niranyana: Een inspirerend weekend, met boeiende gesprekken, een nieuw project idee is ontstaan, lekker eten in een prachtige en culturele traditionele Noord Franse omgeving.

 41. Frits says:

  Erg genoten van mijn verblijf. Paul gaf mij een aantal goede muzikale tips en Frank
  deed erg zijn best om alles in goede banen te leiden.Veel muziek gemaakt met aardige mensen, wij kregen alle ruimte voor eigen initiatieven! Het absolute hoogtepunt was het optreden in de theaterzaal in Guise. Iedereen steeg boven zichzelf uit. Een toegift samen met de geweldige hoofdact van die avond. Daarna champagne en s’nachts eten met o.a. de president…… van de harmonie. Ik kijk uit naar de opnames van die avond.
  Groet Frits

 42. manu says:

  48 heures super à Harcigny, de très bon contacts avec les musiciens hollandais, comme quoi la musique est internationale.
  à très bientôt, j’espère.
  Manu, le seul francais du groupe!

 43. Lonnie says:

  Hi Frank en Lonnie,
  Wat een mooie plek hebben jullie!! Het kostte me even wat moeite om te onthaasten, maar uiteindelijk lukte het steeds beter. We hebben uitgebreid kennis gemaakt met de mensen van het dorp en hebben nog opgetreden op een feest van de wijnman in Plomion. De poes is een schatje. Bedankt voor alles en ik hoop dat ik nog eens mag komen.

  Groet van Henny

 44. In augustus 2010 heb ik samen met mijn zoontje van drie jaar (en een goede vriend -ook van Harcigny- met zijn twee jonge kinderen) gekampeerd in de prachtige oude boomgaard bij het huis. Het was meer dan heerlijk daar te staan en er te zijn. De omgeving is mooi, voor de kinderen is er ruimte genoeg, Frank en Lonnie zijn zeer gastvrij (en oprecht kindvriendelijk) en het is prettig een huis met alle faciliteiten tot je beschikking te hebben. We hebben kortom genoten. Eerst hadden we een paar dagen het rijk alleen, daarna waren er meer gasten en dat was juist extra gezellig. Nog meer plezier van het kampvuur ‘s avonds en van samenzijn in de ruime keuken van het huis. Dus… ook mét kinderen een aanrader om naar Harcigny te reizen. Doen!

 45. Els says:

  Een sfeervol en inspirerend huis met ruimte voor rust en activiteit. Betoverend mooie omgeving met bossen, velden en hier en daar een dorpje. Ik had een heerlijke week bij jullie

Leave a Reply

Skip to toolbar